Det siger du ja til
Ved barnedåben takker vi for livet og for vores barn, og vi beder Gud være med barnet altid. Barnet bliver velsignet med Guds løfte om, at han altid vil følge det. Barnet får en plads i det kristne fællesskab med alle dets traditioner og bliver medlem af kirken.
Hvad siger jeg ja til?
Barnet bliver døbt på den kristne tro og får et fundament at stå på. Derfor svarer den, der bærer barnet ja til den kristne trosbekendelse.
Trosbekendelsen er på kort form fortællingen om Gud og mennesker, som kristendommen og den enkeltes tro vokser ud af. At sige ja til den, betyder ikke at tro bogstaveligt på formuleringerne, men at sige ja til at høre til i den store kristne fortælling. Dåben er en gave, som forældre og faddere siger ja-tak til på barnets vegne.
Spørgsmål 1: Kampen mod alt ondt
Det første, som vi siger ja til, er forsagelsen: At sige fra overfor alt ondt. Kristendommen taler realistisk om livet. Vi slipper ikke uden om det, som ødelægger og truer livet, ved at blive døbt. Men den kristne tro siger os, at vi ikke skal give efter eller give op. I trosbekendelsen siger vi fra med ordene: Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen.
Spørgsmål 2: Faderen og sønnen
Dernæst svarer vi ja til troen på Gud som far og skaber. Med dette ja udtrykker vi tillid til, at verden og selve livet er fra Gud og grundlæggende er skabt godt. Det tredje ja er et ja til troen på Jesus, Guds søn, hans liv og død og opstandelse.
Spørgsmål 3: ... og helligånden
Det næste ja handler om nutiden. Helligånden betyder, at Gud er nærværende hos alle mennesker til alle tider. Det siges i dåben, at barnet modtager Guds ånd. Derefter svarer vi på barnets vegne ja til, at ville døbes på denne tro.